powered by:
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020

Από τώρα κι ύστερα, αλλάζει το τροπάρι...

Θα κάνουν την απόπειρα να πείσουν όλους ότι οι ανταγωνιστές του ΠΑΟΚ είναι τόσο αδύναμοι εντός κι εκτός γηπέδων και ο δικέφαλος είναι τόσο ισχυρότερος, που δε χρειάζεται να ασχολείται κανένας περισσότερο με το θέμα: “το πρωτάθλημα το έχει ο ΠΑΟΚ στο τσεπάκι του”.

του
Νίκου Τζαντζαρά
Κάθε νίκη που θα προστίθεται στις επτά που έχει κατοχυρώσει ήδη ο ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα, θα μεταστρέφει περαιτέρω την αντιμετώπισή του από τους απέναντι. Περιμένετε και θα δείτε πως ο ένας μετά τον άλλο, οι... ουδέτεροι και “αντικειμενικοί” σχολιαστές, όπως και οι απολύτως φανερά υποκειμενικοί, θα εμφανίζονται σίγουροι για την κατάκτηση του τίτλου του πρωταθλητή από την ομάδα του Λουτσέσκου, αλλά και θα κολακεύουν και θα παινεύουν τα χαρίσματα της ομάδας.
 
 
Βλέπετε, τα μυθεύματα, τα αισχρά ψέμματα, οι απόπειρες αποπροσανατολισμού πέφτουν στο κενό από τα αποτελέσματα εντός των γηπέδων. Επειδή ξεφτιλίζονται λοιπόν τα επιχειρήματα της πλάκας, οφείλουν να αναζητήσουν νέες μεθόδους... Δηλαδή, το παραμύθι πως “ο ΠΑΟΚ νικά αλλά δεν παίζει καλά”, “έσβησε” διότι ψόφησε ο δράκος. Το ποίημα για εύκολα ματς, έληξε άδοξα μόλις έχασε ο Ολυμπιακός στο Γεντί Κουλέ από τον ΟΦΗ. Και πάει λέγοντας...
 
 
Οπότε τώρα τι απομένει; Τώρα απομένει ο... υπνωτισμός, το παραμύθιασμα. Ό,τι έκανε ο... πολυμήχανος Οδυσσέας, για να τα βάλει με τον Κύκλωπα. Θα κάνουν την απόπειρα να πείσουν όλους ότι οι ανταγωνιστές του ΠΑΟΚ είναι τόσο αδύναμοι εντός κι εκτός γηπέδων και ο δικέφαλος είναι τόσο ισχυρότερος, που δε χρειάζεται να ασχολείται κανένας περισσότερο με το θέμα: “το πρωτάθλημα το έχει ο ΠΑΟΚ στο τσεπάκι του”.
 
 
Βεβαίως εκεί ακριβώς θέλει να νομίζεις ότι το έχεις βάλει το πρωτάθλημα ο... πορτοφολάς. Αυτό φαντάζεται πια ότι είναι το καλύτερο σημείο για να στο αρπάξει. Να αισθανθείς την ψευδεπίγραφη σιγουριά πως τάχα... το πήρες ήδη. Μια σιγουριά, που δεν δικαιολογείται από το χρονικό σημείο που βρισκόμαστε, ούτε από τις βρόμικες υπόγειες δυνάμεις που ελέγχουν οι άλλοι. Ούτε από την απειρία όλων μας στη διαχείριση της πρωτιάς.
 
 
Αυτό είναι το πιο βολικό στρατηγικό σχέδιο των αντιπάλων από δω και μπρος. Να βοηθήσουν στον εφησυχασμό μας, να ενισχύσουν τον υπνωτισμό, να χαλαρώσουν τις αντιστάσεις, να μαλακώσουν την ένταση και την αποτελεσματικότητα με τις οποίες δίνουν και παίρνουν τις μάχες οι ποδοσφαιριστές στο γήπεδο και όλος ο ΠΑΟΚ έξω από αυτό. Δεν λειτούργησε η επικοινωνιακή κόντρα, δεν απέδωσε η έντεχνη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, δεν “πέρασε” η κούφια προπαγάνδα, δεν “κάθονται” τα καρτέρια, δεν πείθεται κανείς και δεν λυγίζει ο ΠΑΟΚ. Οπότε τώρα, ξεκινά το... plan b.
 
 
Ξεκινά η άμετρη κολακεία, προχωρά ο εκθειασμός των προσόντων του ΠΑΟΚ και η αποσιώπηση των αδυναμιών, εντείνεται η μεθοδευμένη “πίστη” όσων απεχθάνονται τα χρώματα και το έμβλημα της ομάδας, ώστε να βρουν την κερκόπορτα, να δημιουργήσουν τα ρήγματα σε αυτό που βλέπουν να έρχεται και τους δημιουργεί πανικό: την εποχή του ΠΑΟΚ. Διότι αυτό φοβούνται πια. Όχι την πιθανότητα να κατακτήσει η ομάδα του δικέφαλου απλώς ένα πρωτάθλημα, όπως πήρε δυο συνεχόμενα κύπελλα, αλλά το ορατό ενδεχόμενο να μοιράζονται μαζί του, για να μην πει κανείς, να μοιράζονται μεταξύ τους τα επόμενα χρόνια, ό,τι ξεφεύγει απ' τον ΠΑΟΚ.
 
 
Αυτή η πιθανή εξέλιξη τους έχει τρομοκρατήσει και τώρα θα ξεκινήσουν το αριστοτεχνικό γλείψιμο. Και με τους κατασκόπους που έχουν ήδη παρεισφρήσει στον περίγυρο των επιχειρήσεων Σαββίδη, για πολιορκητικό κριό, θα γλείφουν μέχρι τελικού... λιωσίματος.
 
Ελπίζω πως όλος ο οργανισμός θα βρεθεί έτοιμος, προετοιμασμένος, υποψιασμένος και σε θέση μάχης. Πως δε θα χαλαρώσει κανείς, ούτε καν στη μαθηματική εξασφάλιση του πρωταθλήματος, αλλά μόνο στην απονομή.
 
 
 
To άρθρο δημοσιεύτηκε στη FORZA No 100, της 28ης Οκτωβρίου 2018

Άρθρα

FORZA Plus 20/01/2020