powered by:
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2020

Κεντρική διαχείριση, ειδάλλως... αιχμαλωσία

Το εγχείρημα και η επιτυχής λειτουργία του PAOK TV φέτος, έχει διπλή αξία αν είναι το όπλο, ο μοχλός πίεσης, για να οδηγηθούμε σε κεντρική διαχείριση.

του
Νίκου Τζαντζαρά

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έκανε πρόταση εξαγοράς της Nova... Εξεπλάγη κανείς; Μήπως πήρε ο καθένας απαντήσεις που δυσκολευόταν μέχρι τώρα να δώσει σε ερωτήματα που... έχασκαν αναπάντητα; Μήπως μετά από αυτό εξηγήθηκε αυτομάτως η ασυνήθιστη και προκλητική έως τώρα στάση του συνδρομητικού καναλιού απέναντι στον ΠΑΟΚ μέσα στο καλοκαίρι; Η χαμηλή πρόταση, οι ειρωνικές ανακοινώσεις, ο αγώνας να μπλοκαριστεί η συμφωνία με την ΕΡΤ προεκλογικώς... Έχει γούστο να κατάλαβαν όλοι πως και γιατί διατηρεί... εκπομπή κανονική ο μπάρμπα Σάββας στη Nova, γιατί της ανατέθηκε η παραγωγή και τροφοδότηση του VAR, η ανάληψη καθηκόντων διευθυντή επικοινωνίας του Ολυμπιακού και πάλι από έναν πρώην συνεργάτη του καναλιού, όπως ήταν και ο προηγούμενος...

 

Τέλος πάντων, επιβεβαιώνεται πια επισήμως ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης πρότεινε περίπου 45 εκ μετρητά για την απόκτηση του ελέγχου της μητρικής εταιρίας της Nova, Forthnet. Ποια είναι όμως η Forthnet και γιατί πωλείται πακέτο με τη Nova; Το 2008 συμφωνήθηκε ο δανεισμός ύψους 300 εκατ. ευρώ της εισηγμένης εταιρίας στο Χ.Α, Forthnet, με στόχο την εξαγορά της συνδρομητικής πλατφόρμας της Nova. Η Forthnet ήταν ως τότε η μαμά του internet στην Ελλάδα και μόλις άρχισε να διευρύνει τις επενδύσεις της στην τηλεπικοινωνία.

 

Από τον Οκτώβριο του 2016, οι τέσσερις δανείστριες τράπεζες (Alpha Bank, Attika Bank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς), με δύο διαδοχικές μετατροπές μέρους του Ομολογιακού Δανείου, ελέγχουν σήμερα το 36,2% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης, "μαμάς" εταιρίας.

Από τα τέλη του 2016 οι τράπεζες ξεκίνησαν διαδικασία εύρεσης επενδυτή σχετικά με τα ανοίγματά τους, άκαρπη ως τώρα. Η προσφορά του Μαρινάκη στις τράπεζες αφορά στην αγορά του συνόλου των δανείων (300 εκατ. ευρώ) καθώς και μέρος των μετοχών που κατέχουν. Για όλα αυτά προσφέρει τίμημα της τάξης των 45 εκ. ευρώ, καταβλητέο τοις μετρητοίς.

Τώρα θα αναρωτιέται κανείς, πώς επενδύονται κοντά 50 εκ. ευρώ για να αγοραστεί μια... καταχρεωμένη επιχείρηση. Δε νομίζω πως μπορώ να σας διαφωτίσω με τόσο... υψηλά οικονομικά. Είναι εκτός των δεξιοτήτων μου. Μπορώ όμως να διαβεβαιώσω άπαντες, πως δίχως κεντρική διαχείριση στα τηλεοπτικά, με μόνο πορτοφόλι που θα αξιολογεί τα δικαιώματα των ομάδων, αυτό του Βαγγέλη Μαρινάκη, δίχως άλλον πρόθυμο να τον κοντράρει, σύντομα στο πρωτάθλημα θα καταφέρνουν να επιτυγχάνουν τους στόχους τους, μόνον φίλοι του...

Ο ΠΑΟΚ προφυλάχθηκε με την απόφασή του για το PAOK TV και διακήρυξε με εκκωφαντικό τρόπο την τηλεοπτική του ανεξαρτησία. Αλλά δεν αρκεί σε βάθος χρόνου μόνο η ανεξαρτησία του ΠΑΟΚ. Απαιτείται ένα πρωτάθλημα που τα τηλεοπτικά δικαιώματα θα πωλούνται κεντρικά και τα χρήματά τους θα διανέμονται με ποδοσφαιρική λογική, δικαιοσύνη και σχέδιο, ώστε να υπάρξουν προϋποθέσεις υγιών ομάδων. Όλα τα υπόλοιπα είναι πρόσκαιρα και κοντόφθαλμα.

Το εγχείρημα και η επιτυχής λειτουργία του PAOK TV φέτος, θα έχει αξία αν είναι το όπλο, ο μοχλός πίεσης, να οδηγηθούμε σύντομα σε κεντρική διαχείριση. Ειδάλλως, μολονότι μπορεί να δημιουργηθούν οι συνθήκες για έναν ισχυρό και ανεξάρτητο ΠΑΟΚ, το πρωτάθλημα θα διεξάγεται με όλο και περισσότερες και όλο και πιο... αιχμάλωτες τις υπόλοιπες ομάδες.

Αυτή είναι η ευθύνη που φέρει στις πλάτες του ο ΠΑΟΚ, η μόνη μεγάλη δύναμη που έχει δώσει ως τώρα εξετάσεις πως παρεμβαίνει ρίχνοντας το βάρος της για την πρόοδο του σπορ και του προϊόντος, με δικαιοσύνη και ειρήνη.

Άρθρα

FORZA 18-19/01/2020