powered by:
Κυριακή, 31 Μαΐου 2020

Στον λάκκο, πότε πότε, πέφτει όποιος... τον σκάβει

Και τώρα τι κάνουμε, υπουργέ;

του
Νίκου Τζαντζαρά

Όχι πάντα... Δηλαδή εκείνο το απόλυτο, “όποιος σκάβει τον λάκκο του άλλου, πέφτει ο ίδιος μέσα”, δεν το συμμερίζομαι. Ξέρω πάρα πολλούς λάκκους που... γέμισαν με εκείνους για τους οποίους σκάφτηκαν. Αλλά καμιά φορά, τα φέρνει έτσι η ώρα, που δεν τα φέρνει ο χρόνος και εκείνος που έσκαψε τον λάκκο, γκρεμοτσακίζεται και πέφτει ο ίδιος μέσα. Ας πάρουμε επί παραδείγματι το θέμα της βίας και των πρωτοβουλιών που πήρε ο σταυροφόρος αυτού του σκοπού, υφυπουργός Πολιτισμού Λευτέρης Αυγενάκης...


Μάζεψε τους μεγάλους και τους μικρούς, φώναξε Ευρωπαίους και Βαλκάνιους, άκουσε, είπε, φωτογραφήθηκε σκεπτικός αλλά και χαμογελαστός, το έστριψε από δω, το έφερε από κει και προετοίμασε όλο τον κόσμο για την προτεραιότητα που δίνει στο θέμα και άρα, όσα αυτό μπορεί να φέρει αν προκύψουν οι αιτίες ή αν δοθούν οι αφορμές. Βάσιμες εικασίες έλεγαν ότι αν θέλει κάποιος, που... λέει ο λόγος, να ρίξει πραξικοπηματικά τη διοίκηση Γραμμένου από την ΕΠΟ και να έρθουν νωρίτερα εκλογές, κάποια περιστατικά βίας, θα έδιναν την καλύτερη δικαιολογία.


Δε θα είναι η πρώτη φορά που η (επι)δίωξη ενός στόχου, που απαιτεί... αφορμές, ξεφεύγει από τον θεωρητικό έλεγχο. Πολλές φορές, κάποιος βάζει μια ελεγχόμενη (έτσι νομίζει) φωτιά, για να αποψιλώσει μια έκταση δυο στρεμμάτων, αλλά ο αέρας την παίρνει και την σηκώνει και καίει δυο χωριά... Γιατί τα επεισόδια στον αγώνα... νέων(!) Ολυμπιακού – Μπάγερν, από σαράντα περίπου κουκουλοφόρους με ρόπαλα και λοστάρια, η διακοπή τους ματς και ο τραυματισμός Γερμανών φιλάθλων, είναι σίγουρα μια φωτιά. Είναι επίσης “σίγουρα” μια φωτιά που προκλήθηκε από εμπρησμό και όχι από λάθος ή ατύχημα...


Μόνο που εδώ έχουμε και πάλι έναν άμεσο εντοπισμό και μια γρήγορη σύλληψη ενός από τους φυσικούς αυτουργούς. Μια διαδικασία σχεδόν... ειρωνική, αφού στέλνει το μήνυμα πως “αν θέλουμε, αμέσως τους βρίσκουμε” και θυμίζουν το... άλλο ωραίο, πως “αν δε θέλουμε, ουδέποτε δικάζονται”... Παρόλα ταύτα, ένας από αυτούς που “έβαλαν τη φωτιά”, είναι νωρίς νωρίς στα χέρια των αρχών. Και τώρα ο υπουργός, δίχως αμηχανίες και κωλυσιεργίες, θα πρέπει να αποφασίσει πως θα διαχειριστεί στη συνέχεια την σταυροφορία του.


Από δω και πέρα θα πάρουμε πολλές απαντήσεις σε μικρό χρονικό διάστημα και για τους... λάκκους και για τις φωτιές. Από δω και το εξής δεν υπάρχει περιθώριο ελιγμών ή... παρεξηγήσεων. Η όποια τιμωρία της ΟΥΕΦΑ, είναι άλλο πράγμα. Ο τρόπος όμως που είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει ο υπουργός, είναι επιβεβλημένος, εάν τυχόν αντιλαμβάνεται πως σε αντίθετη περίπτωση ξοδεύει αλόγιστα το πολιτικό του κεφάλαιο.


Ο υπουργός διάλεξε να είναι σχεδόν... μονοθεματικός εδώ και σχεδόν τέσσερις μήνες που κατέχει το αξίωμα. Η βία και η πάταξη της, άντε και... λίγο τα στημένα, αποτέλεσαν όχι τα πρώτα ζητήματα, αλλά ολόκληρη την ως τώρα ατζέντα τους. Η ευκαιρία που έδειχνε πως αναζητούσε, του προέκυψε, αν και πιθανότατα όχι από κει που θα προτιμούσε. Η Ελλάδα γελοιοποιήθηκε και όλη η Ευρώπη, όλη η Ελλάδα τον κοιτάει. Σε τελευταία ανάλυση ας αξιοποιήσει τις γνωριμίες του με... θεσμικούς παράγοντες που συναντήθηκε και πρόσφατα, που τυγχάνουν και εμπειρογνώμονες επί αυτών των θεμάτων. Σε κάθε περίπτωση, η πίεση που θα έχει να αντιμετωπίσει από δω και μπρος, τον κάνει (σχεδόν) συμπαθή... Καλή επιτυχία και γρήγορα αποτελέσματα, να ευχηθώ.

Άρθρα

FORZA 30-31/05/2020