powered by:
Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2020

Οι καλύτερες μεταγραφές, είναι πάντα οι... περσινές

Για τον αήττητο πρωταθλητή, δίχως την παραμικρή αμφιβολία, μοιάζει πολύ απίθανο να έρθει ποδοσφαιριστής που να αποτελέσει μεγαλύτερη ενίσχυση από τις επιστροφές Βιεϊρίνια - Μαουρίσιο.

του
Νίκου Τζαντζαρά

Με το πέρασμα των ετών και την ωρίμανση όλων, έρχεται εν τέλει η συνειδητοποίηση της πραγματικότητας. Γενικώς παντού, αλλά ειδικώς στο ποδόσφαιρο όπου εμπαιδώνεται αργά ή γρήγορα η κοινή ποδοσφαιρική λογική: οι ποδοσφαιριστές που προσφέρουν τα περισσότερα, που είναι αν προτιμάτε οι πλέον επιδραστικοί, σπανίως είναι οι καινούριοι. Συμβαίνει κι αυτό ενίοτε, στον ΠΑΟΚ μια πρόσφατη εξαίρεση που διέλυσε τον κανόνα ήταν ο Πρίγιοβιτς, αλλά μόνο για τονίσει την διαχρονική κατά τ' άλλα εφαρμογή του.

 

Φέτος λόγου χάρη το καλοκαίρι, στον ΠΑΟΚ που “άδειασε” στο κέντρο με την αποχώρηση και τη μη συμφωνία με το κλαμπ να παραμείνουν Σάκχοφ και Κάνιας, αλλά και τους τραυματισμούς Βέρνμπλουμ – Μαουρίσιο, προφανώς και εκεί έπεσε βάρος. Αποκτήθηκαν Αουγκούστο και Εσίτι, αλλά εκείνος που κάνει τη διαφορά είναι ο Μίσιτς που πρόλαβε και “έγραψε” ένα εξάμηνο παραπάνω στον οργανισμό, έστω κι αν το πέρασε κυρίως στον πάγκο. Για να μην προσθέσω ότι ουδείς αμφιβάλλει πως έτσι και το επιτρέψει σύντομα η πλήρης αποκατάσταση και επιστροφή του, ίσως πιο σημαντικός από όλους στην οικονομία της σεζόν να αποδειχθεί και πάλι ο Μαουρίσιο.

 

Βλέπετε, στην περίπτωση του ΠΑΟΚ, δεν είναι μόνο πως είναι “παλιοί”, οι ως πρόσφατα απόντες λόγω τραυματισμού, οι εξής δύο που γύρισαν είναι και προσωπικότητες και ποδοσφαιριστές με ποιότητα. Αλλά κι ο Μίσιτς με το προβάδισμα της μικρής περσινής προϋπηρεσίας, έχει προβάδισμα και στις πιθανότητες να πρωταγωνιστήσει, συγκριτικά με τους καινούριους. Είναι κανόνας, είναι η ποδοσφαιρική λογική που το υπαγορεύει, είναι η ποδοσφαιρική πρακτική και εμπειρία που το επιβεβαιώνει και όλα τα άλλα είναι θεωρίες.

 

Ο ΠΑΟΚ ως τώρα δεν πήρε και τόσο μεγάλη βοήθεια από τους καινούριους: για τα χαφ είπαμε, ο Στοχ πέρασε μήνες ολόκληρους ψάχνοντας τον εαυτό του και ελέγχεται να είναι κοντά στο να τον βρει, ο Ζίβκοβιτς μόλις και άρχισε να βρίσκει τα πατήματά του, ο Ροντρίγκο παίζει στη χάση και στη φέξη, οι Μιχάι και Λάμπρου ακόμα δεν ίδρωσα τη φανέλα. Ακόμα και ο Ίνγκασον που είναι περσινός, πιέστηκε ασφυκτικά μέχρι να χτυπήσει ο Βαρέλα και μόλις κι άρχισε να ζυγίζεται σε κανονικές συνθήκες αγωνιστικής δράσης.

 

Το φετινό πρωτάθλημα έχει μια μοναδική ιδιαιτερότητα: για πρώτη φορά έχει τόσο πολύ “βάρος” στο φινάλε. Τα πλέι οφ είναι πιο μακρά και πιο σημαντικά από ποτέ και για πρώτη φορά αναδεικνύουν τον πρωταθλητή. Αυτό σημαίνει πως στο δεύτερο μισό της σεζόν, θα παιχτούν στην κυριολεξία όλα. Γεγονός που μεταβάλει κατά πολύ και τη βαρύτητα της χειμερινής περιόδου. Για τον αήττητο πρωταθλητή, δίχως την παραμικρή αμφιβολία, μοιάζει πολύ απίθανο να έρθει ποδοσφαιριστής που να αποτελέσει μεγαλύτερη ενίσχυση από τις επιστροφές Βιεϊρίνια και Μαουρίσιο. Όμως το όποιο χειμερινό “πάρε – δώσε”, απαγορεύεται να μειώσει το άμεσα μετρήσιμο ειδικό βάρος του γκρουπ: όσοι κι αν έρθουν πρέπει κάτι να δώσουν κι όποιος αποχωρήσει, δεν επιτρέπεται να κοστίσει.

 

Πάντα για μια πετυχημένη μεταγραφική γνώση, απαιτείται καλή μελέτη και ανάλυση, ευθυκρισία στην λήψη αποφάσεων, διορατικότητα και τύχη. Και αν για το τελευταίο ουδείς μπορεί να κάνει κάτι, για όλα τα υπόλοιπα με την σοφή στελέχωση, την έγκαιρη προετοιμασία και την αρμονική συνεργασία, όλα γίνονται καλύτερα. Φέτος ο ΠΑΟΚ πρέπει να αξιοποιήσει με τεράστια συγκέντρωση το χειμερινό παζάρι που έρχεται, για να “δουλέψει” υπέρ του.

Άρθρα

FORZA 27/06/2020