powered by:
Κυριακή, 31 Μαΐου 2020

Ήρθε λοιπόν η “ώρα” της τελικής σύγκρουσης

Ο ΠΑΟΚ τώρα πρέπει να αφήσει την άμυνα, να παίξει επίθεση. “Ο πολεμιστής είναι δυνατός, όταν αναγκάζει τον εχθρό να του απαντήσει. Είναι αδύναμος, όταν αυτός απαντά στον εχθρό.”

του
Νίκου Τζαντζαρά

Αυτό για το οποίο προετοιμάζονται οι αντιμαχόμενες πλευρές εδώ και καιρό, αυτό για το οποίο ο υπογράφων επιχειρεί από τη λήξη κιόλας της προηγούμενης σεζόν να αναδείξει ως επερχόμενο και βέβαιο. Ο μεγάλος Κινέζος στρατηγός Σουν Τζου και συγγραφέας του περίφημου “Η τέχνη του πολέμου”, σημείωσε: “Γενικά, εκείνος που φθάνει πρώτος στο πεδίο της μάχης και περιμένει τον εχθρό, έχει άνεση. Εκείνος που φτάνει αργότερα και ρίχνεται αμέσως στη μάχη, είναι εξαντλημένος.” Ο ΠΑΟΚ αποκλείεται να ήρθε απροετοίμαστος και αργοπορημένος σε αυτό το αναπόφευκτο ραντεβού...

Επειδή τον σοφό Κινέζο που διδάσκεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια σε στρατιωτικές σχολές και πανεπιστήμια διοίκησης τον σέβομαι πολύ, θα τον χρησιμοποιήσω και σήμερα, για να μας βοηθήσει να βγάλουμε τη “φωτογραφία” της στιγμής, καθώς σήμανε η “ώρα μηδέν”: “Πέντε ελαττώματα επικίνδυνα για έναν στρατηγό: Αν είναι παράτολμος, οι άντρες του θα σκοτωθούν. Αν είναι δειλός, ο στρατός του θα αιχμαλωτισθεί. Αν είναι οξύθυμος, θα αντιδρά από θυμό. Αν είναι υπερόπτης, μπορεί να εξαπατηθεί. Αν είναι δεμένος με τους άντρες του, θα διστάσει την κρίσιμη στιγμή.” Σα να μου φαίνεται πως στο θέμα του στρατηγού, ο ΠΑΟΚ... λίγο έχει να φοβάται. Αλλά οι μάχες κερδίζονται όταν τελειώσουν, εκτός κι αν καταφέρει κανείς να νικήσει, δίχως να πολεμήσει, πράγμα που είναι το καλύτερο, αλλά τώρα πια μοιάζει απίθανο. “Θα νικήσει αυτός που ξέρει πότε να πολεμήσει και πότε να μην πολεμήσει”, συμπληρώνει επ' αυτού ο Σουν Τζου...

Ο ΠΑΟΚ τώρα θα πρέπει να αλλάξει “φάση”. Από θέση άμυνας, οφείλει να βγει στην επίθεση. Επικοινωνιακά ήδη οι ανακοινώσεις ανέβασαν τόνους. “Ο πολεμιστής είναι δυνατός, όταν αναγκάζει τον εχθρό να του απαντήσει. Είναι αδύναμος, όταν αυτός απαντά στον εχθρό.” Στο Δικέφαλο πέρασαν αρκετοί μήνες που απαντούσε σε επιθέσεις. Αυτό τώρα πρέπει να αλλάξει. Και σίγουρα ετομάζονται διάφορες εκπλήξεις προς αυτήν την κατεύθυνση, γιατί στο επόμενο διάστημα, “μπάλα”, θα παιχτεί εκτός χόρτου. Κι εκεί ο ΠΑΟΚ ως τώρα δεν είχε καλές επιδόσεις, σε αντίθεση με τους αντιπάλους του, που είτε πρόκειται για ποινική, είτε για αστική, είτε για αθλητική δικαιοσύνη, θριαμβεύουν με... αήττητο σερί, που πλησιάζει εκείνο του ΠΑΟΚ στους αγωνιστικούς χώρους.

Αν χρειαστεί να βάλω μια ημερομηνία ως την οποία ο ΠΑΟΚ πρέπει να εξοπολύσει την επίθεσή του, αυτή είναι η 10η Ιανουαρίου. Εκεί έχει ορισθεί η εξέταση της (αστείας) καταγγελίας του Ολυμπιακού για την... σχέση ΠΑΟΚ και Ξάνθης. Εκεί θα επιχειρηθεί και το πρώτο ταχυδακτυκουργικό εντός χώρας. Γιατί στα... κεντρικά, όπως αντιλαμβάνεστε, τα μαγικά άρχισαν με τις απράδεκτες δηλώσεις Χούμπελ. Φυσικά το... μπούλινγκ, φαίνεται να λειτουργεί σε όλες τις εθνικότητες.

Ο ΠΑΟΚ τώρα είναι στο σημείο χωρίς επιστροφή. Εκεί όπου κάθε πόντος πίσω είναι υποχώρηση και ήττα και η μόνη επιλογή είναι πρόσω ολοταχώς... Ξεκινησε η μητέρα των μαχών και θα είναι συγκλονιστικά σκληρή και πιθανότατα μέχρι τέλους. Έχει μεγάλη αξία ο ΠΑΟΚ να τη δώσει πιστός στις αρχές του και σκληρός σα τη “λύσσα” τον ιδρυτών του να ριζώσουν εδώ που τους πέταξε η μοίρα. Σα τη μοίρα της προσφυγιάς και τον ανηλεή αγώνα κόντρα σε κάθε κατεστημένο. Σκληρή αλλά καθαρή, όπως η ακηλίδωτη διαδρομή του, στην – όπου νά 'ναι – εκατοντάχρονη Ιστορία του. Όλος ο οργανισμός είναι ενωμένος κι έτοιμος.

Καλή χρονιά και καλή οριστική λευτεριά στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Άρθρα

FORZA 30-31/05/2020