powered by:
Τρίτη, 11 Μαΐου 2021

Ας κόψουμε τις μαλακίες περί... γκαντεμιάς

Την μοίρα και την τύχη σου, τις φτιάχνεις μόνος σου

του
Νίκου Τζαντζαρά

Μα το Θεό και την Παναγία, όποιος ξαναμιλήσει μπροστά μου, για... γκαντεμιά, μοίρα, κατάρα, μεταφυσικά και μαγγανείες, θα φάει φάπα. Ίσως πρέπει να έρθει κάποια στιγμή, στον δρόμο για την “ενηλικίωση” του οργανισμού ΠΑΟΚ, που θα καταλάβουν όλοι από τον πρώτο ως τον τελευταίο, ότι την τύχη σου την φτιάχνεις μόνος σου. Ίσως μάλιστα να είναι η τελευταία προϋπόθεση για να αλλάξουμε επίπεδο. Να βγούμε από το ενοχλητικό, βαρετό, κομπλεξικό κοστούμι του... κακόμοιρου αναξιοπαθούντα, πριν απολαύσουμε αληθινή πρόοδο. Εκτός κι αν στα σοβαρά πιστεύει κανείς, πως ο ΠΑΟΚ θα αλλάξει επίπεδο, λόγω της... επετηρίδας όσων τους “χρωστά” η μοίρα.

Την τύχη σου τη φτιάχνεις μόνος σου. Όπως και την... γκαντεμιά σου. Οκ, ένα δοκάρι και μέσα κι ένα δοκάρι κι έξω, μπορεί να πει κανείς ότι έχουν μια δόση τύχης ή απουσίας της, αλλά καταχρηστικά και μόνο, διότι συνήθως κι αυτό ακόμα είναι ζήτημα φάλτσων της μπάλας και άρα άψογου τελειώματος ή όχι. Ο ΠΑΟΚ δεν έχασε από τη μοίρα στη Ρωσία – από την Κράσνονταρ έχασε, διότι πέτυχε ένα γκολ λιγότερο από κείνη.

Εκτός κι αν είναι γκαντεμιά, που ενώ έκανε περισσότερες τελικές από τους γηπεδούχους, έχασε ακόμα και πέναλτι. Εκτός κι αν είναι γκαντεμιά που πήγε να παίξει το πρώτο, από το σημαντικότερο ζευγάρι παιχνιδιών της σύγχρονης Ιστορίας του δίχως φορ και δεξιό winger. Θαρρείς και αποφάσισε η... μοίρα να δώσει Άκπομ και Λημνιό και να μη φέρει εγκαίρως αντικαταστάτες. Εκτός κι αν είναι γκαντεμιά να έχεις τον μέχρι χθες σημαντικότερο δεξιό μπακ της ομάδας στα χρονικά, εκτός ευρωπαϊκής λίστας... 

Δεν υπάρχει γκαντεμιά. Υπάρχει η ολιγωρία και η παροιμιώδης καθυστέρηση της διοίκησης του ΠΑΟΚ να λύνει θέματα στο χρόνο που απαιτείται. Και υπάρχει και η πρωτοφανής, εγωιστική και λαϊκιστική τακτική του προπονητή, να προσποιείται πως δε βλέπει όλους όσους έχει, για να πιέσει τη διοίκηση να του φέρει εκείνους ακριβώς που θέλει. Αυτή είναι η πραγματικότητα και όποιος δε τη βλέπει κι επικαλείται τα πνεύματα και τη μαύρη μαγεία, είτε είναι μαλάκας, είτε μας περνάει για τέτοιους.

Πρώτα κάνεις όλα όσα περνούν από το χέρι σου και μετά κάνεις και το σταυρό σου, χτυπάς ξύλο κι ανάβεις κεριά. Πρώτα η διοίκηση αξιοποιεί τους πόρους της στον χρόνο που υποχρεούται κι όχι που τη βολεύει και μετά προκαλείς και την τύχη. Πρώτα ο προπονητής αξιοποιεί το υλικό που έχει και μετά καμώνεται πως “αυτούς είχα, τι να έκανα”. 

Ο ΠΑΟΚ γύρισε από τη  Ρωσία με την πλάτη στον τοίχο και όχι καβάλα στο άλογο, επειδή για ακόμα μια φορά, πήγε κόντρα στην ποδοσφαιρική λογική και επιχείρησε να κάνει ακροβασίες κι εξυπνάδες. Σε επίπεδο διοίκησης και προπονητή. Οι προπονητές και οι ποδοσφαιριστές όμως, είναι αδύνατο να τα κάνουν όλα και πάντα, τέλεια. Οι διοικούντες είναι που επιβάλλεται να μοχθούν γι αυτό, στον τομέα της πρόβλεψης. Και δε χρειαζόταν μαντικές ικανότητες, ούτε μεταφυσική βοήθεια για να παρουσιαστεί η ομάδα στο Κράσνονταρ, αν όχι ενισχυμένη, τουλάχιστον μη αποδυναμωμένη. 

Παρόλα ταύτα, ο ΠΑΟΚ είναι ζωντανός στο παιχνίδι της πρόκρισης και απέδειξε πως φέτος έχει και τη νοοτροπία και τη συνοχή και την πίστη σε αυτό που παίζει να συνεχίσει την προσπάθεια να βάλει το άστρο του, εκεί που λάμπουν και τα υπόλοιπα. Κάποτε απλώς, πρέπει να κόψουμε τις μαλακίες...

Άρθρα

FORZA PLUS 26/08/2020