powered by:
Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2017

Παιδιά... δακρύσαμε

Χρειάζεται και λίγος ανδρισμός

του
Νίκου Τζαντζαρά

Δεν απαιτείται να διαθέτει κανείς κάποιο ιδιαίτερο σωματικό, φυσικό (και πιο συγκεκριμένα), παραγωγικό ή σεξουαλικό προσόν, ώστε να συμπεριφέρεται αντρίκια. Γι αυτό άλλωστε υπάρχουν γυναίκες – “αντράκια” και άνδρες – γυναικούλες... Δεν είναι ζήτημα όρχεων δηλαδή. Ανδρισμός είναι η παραδοχή της καθαρής ήττας. Ανδρισμός είναι να μη χάνεται η ευθυκρισία, η ευγένεια και η ανωτερότητα, λόγω ήττας... Ανδρισμός είναι η τήρηση του “λόγου”, της υπόσχεσης. Ανδρισμός είναι η διατήρηση της μνήμης εκεί που οφείλεις και η αμνησία εκεί που σου οφείλουν. Ανδρισμός, τελικώς, είναι η αναγνώριση της ανωτερότητας του αντιπάλου και ο χαρακτήρας.

 

Στον Παναθηναϊκό φαίνεται πως με την εξαίρεση του Μαρίνου Ουζουνίδη, η λειψανδρία είναι μεγαλύτερο πρόβλημα κι απ' την έλλειψη χρημάτων... Τέσσερις καθαρές γκολάρες φάγανε και δίχως ντροπή, κλαψουρίζουν σαν 13χρονα κοριτσόπουλα. Επειδή επιθυμούσαν για τα... χάδια αποβολές και για τους θεατρινισμούς πέναλτι. Ο Κύζας σφύριζε ό,τι έβλεπε και η τηλεόραση τον επιβεβαιώνει. Ο Ίβιτς γύρισε στον πάγκο του και κοίταξε ποδοσφαιριστές εκατομμυρίων. Τους έβαλε μέσα και του πήραν το ματς και την πρόκριση. Κι όμως, ο Ουζουνίδης που κλήθηκε να τον πολεμήσει με νεροπίστολα, κουβαλάει όσο αντριλίκι έχουν όλοι οι υπόλοιποι μαζί: “Αποκλειστήκαμε, από την αστοχία και τα δικά μας λάθη”, είπε. Κι εξέθεσε μια πράσινη... θάλασσα.

 

Θα λυσσάξουν τώρα και οι “τρίτοι”, οι “ουδέτεροι” και οι “αντικειμενικοί”, μπας και κάνουν το άσπρο μαύρο. Όλοι. Οι κόκκινοι για να σκαρώσουν τεχνητή υπόσταση στις ηλιθιότητες περί “χαλίφηδων”, οι “κίτρινοι” για να φτιάξουν κλίμα ενόψει τελικού, οι συμπολίτες για να το πάρουν σαν χάπι, έναντι της ανυπαρξίας των ομάδων τους... Τους έχω νέα:

 

Καλό είναι συνηθίζουν άπαντες σιγά σιγά στην ιδέα, πως ο ΠΑΟΚ που τον έσφαζε κάθε διαιτητάκι, για να ικανοποιήσει τα αφεντικά τους, δεν υπάρχει πια. Ο ΠΑΟΚ που του έπαιρναν τους τίτλους μέσα από την τσέπη και τον καρπάζωναν σε κάθε ευκαιρία... απέθανε. Υπάρχει ένας ΠΑΟΚ τόσο ισχυρός, ώστε να μην επιτρέπει τέτοιες βλαχομαγκιές. Ώστε να διασφαλίζει πως θα του επιτραπεί να παίξει και να πάρει ό,τι μπορεί.

 

Καταλαβαίνω την έκπληξη, τον φόβο, το θυμό. Αλλά... χρειάζεται και λίγος ανδρισμός ρε παιδιά. Κουράγιο.

 

Υγ1 Τα φερέφωνα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που αλλάζουν τροπάρι από “δεν άλλαξε τίποτα στο ελληνικό ποδόσφαιρο”, σε... “οι γαύροι του Βορρά”, με ταχύτητα πυραύλου, θα έχουν ακουστά πως η γελοιότητα είναι ένα βαρέλι στο οποίο δεν έχει εντοπιστεί ως τώρα πάτος. Μπορεί όμως και να καταφέρουν να βρουν ετούτοι εδώ...

 

Υγ2 Η διοίκηση οφείλει να αντιμετωπίσει το ζήτημα της έδρας του τελικού και θα το πράξει, μέχρις ενός ορίου: Ο ΠΑΟΚ πάντα αντρικά το αντιμετωπίζει. Έτσι του έχουν στερηθεί δεκάδες κούπες, άλλωστε. Η ομάδα όμως, πρέπει να ετοιμάζεται να βγάλει χαρακτήρα και να ξορκίσει την κατάρα του ΟΑΚΑ. Οι πανηγυρισμοί για πρόκριση σε τελικό, κρατάνε μια ώρα. Πάρτε το και γλεντήστε όσο θέλετε

 

 

 

Θέματα

Κράτα ρε!