powered by:
Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2020

ΟΧΙ!! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ...Η ΜΠΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΦΟΡΜΗ...

Ακούω σχεδόν από τότε πού θυμάμαι τον εαυτό μου...

ΟΧΙ!! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ...Η ΜΠΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΦΟΡΜΗ...

Ακούω σχεδόν από τότε πού θυμάμαι τον εαυτό μου...
"Μα καλά;  για την μπάλα κάνετε έτσι;  για τις ομάδες φωνάζετε; βρίζετε;  πλακώνεστε;"....Λένε αυτοί που απέχουν από όλα αυτά και δεν έχουν σχέση με το ποδόσφαιρο. Δεν τους κακολογώ αλλα δεν είναι έτσι απλά τα πράμματα, αντιθέτως όλα έχουν την εξηγηση τους! Να σημειώσω ότι με αφορμή ένα ποδοσφαιρικό αγώνα, έχει γίνει πόλεμος στο παρελθόν  μεταξυ του Ελ Σαλβαδόρ και της Ονδούρας όπως επίσης ήταν η αφορμή για να ξεσπάσει εμφύλιος στην πρώην Γιουγκοσλαβία...πράγμα που μόνο τυχαίο δεν είναι!  
 

Πρόστιμο στον ΠΑΟΚ για τη φιέστα τίτλου

Πηγή  Φωτογραφίας:  enikos.gr

71081863_2699789493385210_5523631330555854848_n.jpg   Του Βαγγέλη Παντελάτου

Πρόκειται σίγουρα για το μεγαλύτερο κοινωνικό γεγονός στον κόσμο, κάτι πολύ περισσότερο απο ένα απλό ομαδικό άθλημα.Κάθε ομάδα και μια ιστορία, κάθε ομάδα με τους δικούς της οπαδούς και φίλαθλους. Κάθε ομάδα και μια αφορμή. Εν τέλει ο καθένας γίνεται οπαδός της ομάδας που τον εκφράζει περισσότερο! Πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι του αθλήματος όμως  που προσφέρει θέαμα και το κάνει συναρπαστικό, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι παράγοντες που το μετατρέπουν σε κοινωνικό φαινόμενο. 
Δέν θα μπορούσαν να υπάρχουν τόσες πολλές χιλιάδες κόσμου που να χαίρονται τόσο πολύ με την νίκη και να λυπούνται και να εκνευρίζονται τόσο πολύ με την ήττα, αν  δεν υπήρχε κάτι που να δημιουργούσε τόσα πολλά συναισθήματα...Δέν είναι τρελοί!
Για πολλούς από αυτούς μάλιστα η διάθεση τους και η ψυχολογία τους στην καθημερινότητα εξαρτάται από την πορεία και την εμφάνιση της ομάδας τους.
Όταν υπάρχουν βέβαια και καταστάσεις με αφαιρέσεις βαθμών και κλεμμένους τίτλους όπως ζήσαμε το 2018 αλλά και φέτος με κάτι σκευωρίες για δήθεν  "Πολυιδιοκτησία" απο κάτι επιτροπές του παραλόγου και χωρίς  την δυνατότητα για κανονική δίκη, επειδή μια εισήγηση βαφτίστηκε "Δεσμευτική" τότε τα πράμματα γίνονται ακόμα πιο πολύπλοκα.  Αλλά αυτό είναι ένα άλλο κεφάλαιο που θα αναλύσουμε κάποια άλλη στιγμή.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΑΔΟ ΛΟΙΠΟΝ;


Η ομάδα  λοιπόν δεν είναι για έναν ποδοσφαιρικό αγώνα 90 λεπτών και τελώσιαμε. Διαρκεί 24 ώρες την ημέρα 7 μέρες την εβδομάδα. Ρεπορτάζ-προπονήσεις-αφιερώματα.
Είναι ένας ζωντανός οργανισμός όπως ακριβώς συμβαίνει και με την ζωή. Έχει παρελθόν παρόν και μέλλον και θα υπάρχει όσο υπάρχει πλανήτης γη. Είναι τρόπος και στάση ζωής, είναι ιδέα...είναι μαχητικότητα.Είναι η γιορτή της Κυριακής που ξεκινάει απο νωρίς το πρωί και την κουβαλάν μέσα τους σε όποιο σημείο του κόσμου και να βρεθούν γιατί είναι κομμάτι  του εαυτού τους.
Δεν σταματάει σε καμμία νίκη και σε καμμία ήττα.. Περιμένουν πως και πως την επομενη φορα που θα δούν την ομαδα να αγωνίζεται για να εκφράσουν όλα αυτά τα συναισθήματα που προέρχονται απο τις αξίες και τα ιδανικά που τους ενώνουν αλλά και όλες αυτές τις πίκρες και τις αδικίες που τους έχουν πληγώσει και σφυρηλατήσει. Είναι παράδοση που πηγαίνει απο πατέρα σε γιό και αφορμή για να συναντούν τους υπόλοιπους φίλους και συγγενείς στο γήπεδο, που όλοι μαζί γίνονται μια οικογένεια και ενώνουν την φωνή τους για τον ίδιο σκοπό. Είναι αφορμή για να ταξιδέψουν εντός και εκτός Ελλάδας αφού οι εκδρομές ποτέ δεν σταματάνε και δίνει παράλληλα την ευκαιρία στους Έλληνες της ξενιτιάς να δούν απο κοντά την ομάδα τους και να νιώσουν τον παλμό της κερκίδας αφού η δίψα τους είναι μεγάλη. 
θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί και ως κίνημα. Έχει τεράστια απήχηση στον απλό λαικό κόσμο και αφού ζόυμε σε μια κοινωνία με μεγάλα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα, συχνά δίνεται η ευκαιρία  να εκφράσουν την δυσαρέσκεια τους στο γήπεδο αλλά και να περάσουν το μήνυμα ότι τίποτα απο το πολιτικό παρασκήνιο που θα είναι κάτα της ομάδας αλλά και του λαού δεν πρόκειται να μείνει απροκάλυπτο. Γεγονός που  φανερώνει του λόγου το αληθές οτι ξεπερνάει κατά πολύ τα όρια ενός απλού αθλητικού σωματείου.
Εξάλλου σε κάθε προεκλογική περίοδο αναλόγως το πως συμπεριφέρθηκε η εκάστοτε κυβέρνηση, για ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου παίζει σημαντικο ρόλο στην τελική ψηφο.
Καθόμουνα πέρσι λοιπόν με έναν θείο μου και έβλεπα τα στιγμιότυπα απο τη φιέστα του πρωταθλήματος και μου λέει σε κάποια στιγμή..... "Καλά, εδώ ο κόσμος καίγεται και αυτοί πανηγυρίζουν έτσι για μια ομάδα; είναι δυνατόν τόσος χαμός για την μπάλα;"   - Όχι θείο μου....δεν είναι απλά μια ομάδα...μπάλα είναι μόνο η αφορμή...  

Βαγγέλης Παντελάτος


 

Σεμινάριο

FORZA PLUS 26/08/2020